Zerdeçal Hakkında Genel Bilgiler |
|
|
|
|
|
|
|
Zerdeçal (
Curcuma longa),
zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki
cinsidir.
Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı
Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerdeçöp , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranıdır. Başta
Pakistan,
Hindistan,
Çin ve
Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana
kökleri
yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise parmak şeklindedir.
Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı
vardır.
Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde çok fazla madde bulundurur. Etken maddesi
kurkumindir.
1 silme tatlı kaşığı zerdeçal (~3 gram), ortalama 30-90 mg kurkumin
içerir. 200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz)
zerdeçalın
antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Şimdiye kadar bilinen bir yan etkisi yoktur.
Kullanımı
Zerdeçal,
ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda eskiden
turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılmaktaydı.
Baharat
olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda
kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi
gerekir. Elde edilen baharat
safran
yerine de kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve çeşitli sebze
yemeklerine çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz ürünlerinden
yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde ve Hintlilerin "
köri" sosunda kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder